Let’s continue this blog in Dutch, an English summary can be found below… Winter, sneeuw en ijs zijn perfecte condities om meeuwenringen af te lezen. Omdat het nu begint te dooien, waren de afgelopen dagen hét moment om ringen te zoeken. Dat hebben we in de Krimpenerwaard dus ook volop gedaan, niet alleen ik maar ook enkele anderen. Vanaf eerste kerstdag, dus binnen een week, hebben we bij elkaar in de Krimpenerwaard maar liefst 26 ringen afgelezen, een absoluut record!
De toplocatie was weer de Hollandsche IJssel bij de Haastrechtse brug te Gouda. Rond kerst lag hier nog veel ijs waarop veel meeuwen stonden met prachtig zichtbare poten. Ook nu het ijs weg is, zitten er nog veel meeuwen maar het is duidelijk dat het aflezen weer wat lastiger wordt. Op deze plek lazen we 13 meeuwenringen af, verdeeld over 8 Stormmeeuwen, 4 Kokmeeuwen en 1 Zilvermeeuw. De verste vogel, op basis van het ringstation dat vermeld staat op de ring, was een Kokmeeuw uit Litouwen. Het leukst waren echter misschien wel de gekleurringde Stormmeeuwen van het project van Frank Majoor. Nadat ik hier al weken naar aan het uitkijken was, vond ik op 27 december eindelijk witte kleurringen en meteen 3 tegelijk. Tot mijn verbazing bleken het niet alledrie vogels te zijn die de afgelopen door Frank geringd zijn, maar 2 van de 3 waren al de vorige winter geringd. Een dag later vonden Johannes en ik twee van de vogels terug, maar ook nog een nieuwe die Johannes vorig jaar op dezelfde plek ook had afgelezen. Al met al kon ik de afgelopen week bijna elke avond tevreden nieuwe ringaflezingen invoeren in mijn overzichtje.
De leukste soort waarvan een ring kon worden afgelezen, was een Pontische Meeuw met een groene kleurring. Johannes vond deze vogel een stukje verder op de Hollandsche IJssel in Gouda. De vogel bleek uit Polen te komen. Pontische Meeuwen zijn behoorlijk zeldzaam in de Krimpenerwaard en om dan ook nog eens extra informatie te kunnen krijgen van een individuele vogel die hier opduikt, is bijzonder interessant. Het bleef voorlopig bij een eenmalige waarneming van deze vogel, maar wie weet duikt hij binnenkort weer op.
Verder werden er wat meeuwen afgelezen langs de Hollandsche IJssel tussen Gouderak en Ouderkerk a/d IJssel, en bij Schoonhoven langs de Lek. Er werden twee Kleine Zwanen gemeld, één met een halsband (uit Nederland) en één met een pootring (uit het broedgebied in Rusland). Uiteindelijk lazen we ook nog halsbanden van drie Kolganzen (2x zwart en 1x groen) en een Grauwe Gans (groen) af. De meeste ganzen in de Krimpenerwaard zitten momenteel in polder Zuidbroek ten westen van Bergambacht (samen met Kleine Zwanen) en ten noorden van de provinciale weg tussen Bergambacht en Schoonhoven ongetwijfeld zijn er tussen deze ganzen nog meer halsbanden te ontdekken…
2CY Herring Gull along the Hollandsche IJssel
English summary – The winter cold of the past week provided optimal conditions for ring reading. Within a week we read no less than 26 rings in the Krimpenerwaard, a new record! On our favourite spot for gull rings we read rings of 8 Common Gulls, 4 Black-headed Gulls (1 from Lithuania ) and 1 Herring Gull. We were very happy with the white colour rings of Common Gulls from a project of Frank Majoor (www.frankmajoor.nl), of which we saw 5 individuals. Another very nice ring reading was of a Caspian Gull from Poland . It is very interesting to get more information of a bird so rare in the Krimpenerwaard. Other readings were from various species such as Bewick’s Swan, Greylag Goose and White-fronted Goose. Hopefully we will remain just as successful when the ice has gone next week!