Sunday, September 29, 2013

Meeuwenringen bij Kijkduin

Zondag 29 september 2013

Gisteren was eindelijk weer zo’n dag waarvan ik dacht: dit is een verhaaltje op mijn weblog waard. Niet dat er sinds de laatste ‘post’ – tot mijn schrik al ruim een jaar geleden – niets interessants meer is gebeurd. Integendeel, het was een druk jaar vol hoogtepunten, maar het kwam er gewoon niet van om iets op te schrijven. Hoog tijd dat daar verandering in komt! Laat ik met gisteren beginnen, en misschien komt er binnenkort nog wel een terugblik, bijvoorbeeld op onze prachtige huwelijksreis naar Ecuador en de Galapagos eilanden!

Gisteren dus. Op uitnodiging van vrienden die bijna dagelijks Den Haag en omstreken uitkammen op zoek naar geringde meeuwen, toog ik naar het strand bij Kijkduin. Naomi en ik hielden onszelf een paar uur zoet met het scannen van groepen Zilvermeeuwen die bij eb massaal op de golfbrekers aan het foerageren waren. Door de oostelijke wind was het laagwater nog iets lager dan normaal, waardoor mooie zandbankjes droog vielen waar ook veel meeuwen op stonden te rusten. Op het zand is het erg makkelijk om te zien of er ringen zitten aan de poten. Doordat veel van deze meeuwen regelmatig in de stad verblijven, zijn ze gewend aan mensen en dus niet erg schuw. Dat was maar goed ook, want door het stralende weer waren er veel mensen op het strand. De meeuwen lieten zich alleen af en toe verstoren door honden. Bijkomend voordeel is dat de meeste geringde meeuwen goed benaderbaar waren en dus makkelijk af te lezen.

Zilvermeeuwen op een van de golfbrekers bij Kijkduin
Naomi in actie op het strand bij Kijkduin
Het totale aantal meeuwen dat langs twee kilometer strand aanwezig was, was indrukwekkend. Ik heb ze niet geteld, maar het zouden er meer dan tweeduizend kunnen zijn geweest. Het overgrote merendeel bestond uit Zilvermeeuwen van alle leeftijden. Er waren opvallend weinig Kleine Mantelmeeuwen, waarschijnlijk zijn de meeste al vertrokken naar zuidelijker streken. Gelukkig worden er ook veel Zilvermeeuwen geringd, dus we konden onze lol op. Naomi had eerder die week al tientallen ringen afgelezen, dus dat beloofde veel goeds. Bij de eerste golfbreker die we tegenkwamen stonden al 100+ Zilvermeeuwen en met ringen was het ook meteen raak. Groene ringen, blauwe ringen en een oranje ring, als ringaflezer kun je echt je hart ophalen hier! Met een telescoop had ik enig voordeel ten opzichte van Naomi, die altijd alleen met een verrekijker afleest, maar haar geoefende oog pikte de ringen er een stuk sneller uit. Het aflezen van de code was wel eenvoudiger met de scoop en zo maakten we er een mooie ‘team effort’ van. Naomi kende bijna alle meeuwen die we aflazen en bij vrijwel elke code die ik opnoemde kreeg ik meteen een samenvatting van waar en wanneer ze de vogel had gezien. 

Eerstejaars Zilvermeeuw met blauw [XZ]
Eerstejaars Zilvermeeuw met zwart [KZ]
Volwassen Zilvermeeuw met rood [VT]
Over het strand wandelden we van de ene naar de andere golfbreker en we checkten ook een aantal groepen rustende meeuwen die wat hoger op het strand stonden. Af en toe hadden we pech als een groep meeuwen werd opgejaagd door een hond voordat we de poten hadden kunnen bekijken, maar we kregen uiteindelijk een mooi aantal ringen in beeld. Alle geringde meeuwen bleken uit Nederland te komen en voor het merendeel door dezelfde persoon te zijn geringd, een apart kleurtje voor het jaar waarin de meeuw geringd is. Het jaar waarin de vogel geringd is, is meestal ook het geboortejaar van de vogel, want de meeste meeuwen worden in de broedkolonie geringd als ze nog niet kunnen vliegen. Aan het einde van onze zoektocht – ik had Jonne inmiddels al gebeld dat ik twee uur later thuis zou zijn dan beloofd – hadden we een respectabel aantal van 34 kleurringen afgelezen. Voor mij een nieuw persoonlijk record! Hieronder nog een paar plaatjes van de meeuwen die we vonden.

Volwassen Zilvermeeuw met rood [08]
Derdejaars Zilvermeeuw met wit [D6]
Volwassen Zilvermeeuw met geel [E189]/[E]
Volwassen Zilvermeeuw met geel [E238]/[E]

No comments:

Post a Comment